Dessa frågor och svar ger en översikt av strukturerade diagnostikmallarna för prostatacancer. För mer specifik information eller hjälp, vänligen kontakta NPCR:s koordinator nina.hageman@medinina.se
Frågor och svar om:
NSD är mallar med strukturerad information som används i utredningen av misstänkt prostatacancer. De omfattar magnetresonanstomografi (MRT) av prostata, vävnadsprover samt patologisvar på biopsier.
Syftet med NSD är att förbättra den diagnostiska informationen och underlätta för urologer och radiologer att få strukturerad information från patologen.
Varje mall innehåller viktiga variabler relaterade till MRT-undersökning, vävnadsprovtagning av prostata och patologens utlåtande. Länk till variabellista
Huvudmålet är att radiologer, urologer och patologer ska använda diagnostikmallarna tillsammans. Informationen från diagnostikmallarna kan också användas av inrapporterande kliniker av NPCR:s diagnostikformulär och registeradministratörer inom RCC.
Diagnostikmallar används för att samla in och registrera information relevant vid en prostatacancerutredning. Varje mall är utvecklad med variabler signifikant för respektive profession i utredningskedjan dvs. radiolog, urolog och patolog. Exempel på registrerade variabler inkluderar:
Informationen från diagnostikmallarna används för att registrera resultat från MRT, vävnadsprovtagning och patologisvar i realtid av radiologer, urologer och patologer. Informationen sammanställs automatiskt i en sammanfattande text och bilder. Sammanfattningen används för klinisk utvärdering av radiologernas MRT-bedömningar, vid multidisciplinära konferenser (MDK) och för inhämtning av diagnostikdata till kvalitetsregistret.
Alla vårdgivare kan börja använda diagnostikmallarna, fast utifrån olika förutsättningar beroende på vilka källsystem som används inom prostatacancerdiagnostiken, och utifrån förutsättningar gällande sammanhållen journalföring. För att radiologer ska få återkoppling från patologens utlåtande måste alla tre yrkesgrupper tillhöra samma vårdgivare enligt lagen om sammanhållen journalföring.
Om någon av dom tre saknas påverkas processen negativt och kvaliteten på diagnoserna försämras. För att diagnostikprocessen ska fungera effektivt och för att patologisvaren ska återkopplas till radiologen är det viktigt att alla tre mallarna används.
NSD har utvecklats av NPCR i samarbete med RCC och experter från olika svenska och internationella organisationer, bland annat Svensk Uroradiologisk förening, Svensk Urologisk förening och KVAST-gruppen för urologisk patologi.
Ja, patienten kommer att kunna ta del av information via IPÖ:s patientvy.
Genom att professionen registrerar i mallarna i realtid underlättas registreringen i NPCR med minskat behovet av manuell efterregistrering och den diagnostiska kvaliteten i registret höjs.
Data sparas i det regionala och nationella kvalitetsregistret för OPT (SweROP) och i NPCR.
Ja, data för MRT-undersökning sparas i SweROP och i NPCR.
Diagnostikmallarna är ett informationssystem med strukturerad information utvecklat i INCA-plattformen. Systemet används för att få precisa och kompletta svar i diagnostikutredningen och hjälper radiologer att bedöma MRT-bilder genom återkoppling av patologernas utlåtanden. Mallarna är skapade för att användas enhetligt på nationell, regional och lokal nivå i Sverige. Enligt regelverk klassificeras de som formulär och kan i framtiden ersätta diagnostikformuläret i NPCR.
Patienten kan inte tacka nej till att registreras i diagnostikmallarna, strukturerade svar är en viktig del i prostatacancerdiagnostiken för bland annat radiologer att få återkoppling på sina MRT-bedömningar och att det multidisciplinära teamet har tillgång till strukturerade svarsutlåtanden för ökad klinisk kvalitet.
Som radiolog som använder Sectra PACS med den nationella prostatamallen (IDS7) och har integration med INCA får radiologen återkoppling på patologisvaret direkt i sin inkorg i Sectra PACS. Detta möjliggör kvalitetsgranskning och ökar kunskapen om bedömningen av MRT-svar.
Radiologer med ett annat källsystem kan använda MRT-mallen genom att logga in på INCA:s MRT-mall och registrera resultaten från MRT-undersökningen. I MRT-mallen kan de också kopiera utlåtanden till sitt eget källsystem.
Urologer loggar in i INCA:s biopsimall för att registrera biopsier baserat på radiologens markeringar av lesioner. Kliniker utan digital PAD-remiss kan också skapa en strukturerad PAD-remiss i mallen för utskrift. Vid digital PAD-remiss finns möjlighet att kopiera informationen tillsammans med patientens persondata till annan PAD-remiss.
Patologer/BMA alternativt loggar in i INCA:s patologimall för att hämta urologens vävnadsprovtagningar i makrodelen för att mikrodelen göra en bedömning av resultaten.
Information från mallarna visas i Individuell patientöversikt prostatacancer (IPÖ) tillsammans med patientens enkätsvar och annan viktig övrig information i en översiktsbild som enkelt kan användas inför behandlingsdiskussioner, beslut samt uppföljning av behandlingar.
Ja, informationen i NSD kan användas i mötet med patienten genom att resultaten av diagnostikutredningen visas i IPÖ. Det gör det möjligt för patienten och vårdgivaren att använda informationen tillsammans i vårdmötet.
Ja, varje profession (radiolog, urolog, patolog) har ett eget avsnitt för sina registreringar för respektive mall i en sammanfattande manual. Du hittar manualen när du är inloggad i respektive mall eller på NPCR.se hemsida Manual för MRT, biopsi-och patologimallar
Regioner intresserade av att införa mallarna rekommenderas att läsa dokumentet om integration mellan källsystem och INCA där den tekniska processen beskrivs och vilka aktörer som behöver involveras i integrationen mellan källsystem och INCA.
Radiologer som använder Sectra PACS behöver den nationella prostatamallen (IDS7) och överföringslänken SR Sender för att skicka data till INCA:s MRT-mall. Kontakta Sectras supportservice i din region för installation.
Radiologer som använder andra källsystem än Sectra kan registrera MRT-svar direkt i MRT-mallen på INCA med möjlighet att kopiera svarsutlåtande till sitt PACS. För behörighet till MRT-mallen i INCA ansök Om behörigheter till INCA för webbinrapportering – RCC.
Urologer som vill använda biopsimallen måste ansöka om användarkonto för IPÖ i INCA genom att fylla i blanketten Om behörigheter till INCA för webbinrapportering – RCC och skicka den till sjukvårdsregionalt RCC. Användarkontot ger automatiskt behörighet till biopsimallen.
Patologienheter som vill använda patologimallen måste ansöka om användarkonto för patologimallen i INCA genom att fylla i blanketten Om behörigheter till INCA för webbinrapportering – RCC och skicka den till sjukvårdsregionalt RCC.
Inrapportörer av NPCR:s diagnostikformulär, som vill använda automatöverföring av diagnostisk information till NPCR:s formulär, loggar in i Prostataregistret i INCA och klickar på knappen Hämta data. Om behörigheter till INCA för webbinrapportering – RCC
Ja, efter utvärdering av mallarnas användarvänlighet sparade radiologerna upp till 5 minuter per patienten genom att använda svarsmallen för MRT, för urologer tog det något längre tid i början av pilottestet att använda biopsimallen medan patologen såg en tidsvinst med att få en strukturerad PAD-remiss och markerade biopsier i INCA.
Ja, det är möjligt i och med att diagnostikmallarna finns i den nationella INCA-plattformen, som vårdverksamheten också använder sig av för att rapportera till nationella kvalitetsregister. Detta är oberoende av vilket svars – och journalsystem man använder sig av.
Med några enkla knapptryckningar går det att få fram statistik för vårdverksamheter som använder diagnostikmallarna för exempelvis data på den diagnostiska precisionen i prostatcancerdiagnostiken med följsamhet till vårdprogram.
Loggning av åtkomst relaterat till inloggning och sökning på patient sker i INCA-plattformen. Verksamheten kan begära ut loggutdrag från RCC. Kontakta ditt aktuella RCC för mer information.
Informationen i loggarna lagras i minst 10 år relaterat till inloggning och sökning på patient
Diagnostikmallarna och diagnostikformuläret finns båda på INCA-plattformen och där diagnostikmallarna är en utveckling av NPCR:s diagnostikformulär. Diagnostikmallarna samlar i realtid in och visualiserar uppgifter om den enskilde patientens diagnostiska process för MRT, biopsi och patologisvar. I framtiden kommer diagnostikmallarna ersätta det nuvarande sättet att manuellt efterregistrera diagnostikdata in i registret NPCR. Syftet med kvalitetsregister är att underlätta uppföljning och utvärdering av hälso- och sjukvårdens resultat och kvalitet på en nationell nivå. Med övergången från traditionella registerformulär till de nya diagnostikmallarna kommer arbetssätten att förändras för mer effektivt arbete och tidsvinster inom vården.
Ja, ca 80% av innehållet i diagnostikmallarna kan nyttjas av kvalitetsregistret men viss manuell komplettering krävs i diagnostikformuläret.
Om vårdverksamheten vill göra en egen riskanalys vid införande, åligger det organisationen internt läs gärna mer Identifiera, bedöma och analysera risker, Socialstyrelsen.