Akademisk forskning

NPCR erbjuder en omfattande databas för forskare som är intresserade av prostatacancer. Du kan ansöka om dataåtkomst och få stöd genom forskningsprocessen.

Genom forskningsdatabasen PCBaSe ges möjlighet att få tillgång till data där NPCR är länkat till flera andra nationella register för fördjupad forskning.

Ansökningsprocess för tillgång till data: NPCR

För att ansöka om dataåtkomst från NPCR skickas en ansökan om datauttag till Regionalt cancercentrum Mellansverige.

Ansökningsförfarande och riktlinjer för forskningsdata finns här Datauttag från kvalitetsregister – RCC (cancercentrum.se)

Data i PCBaSe 

PCBaSe är ett forskningsprojekt med Region Uppsala som forskningshuvudman, det är ett från NPCR fristående forskningsprojekt med en enskild huvudansvarig forskare enligt etikprövningslagen §11. CPUA för NPCR är således inte ansvarig för PCBaSe. 

I PCBaSe har kvalitetsregistrets data slagits samman av Socialstyrelsen med andra kvalitetsregister, exempelvis dödsorsaksregistret, läkemedelsregistret och patientregistret. PCBaSe har en referensgrupp med representanter från de flesta sjukvårdsregioner och olika specialiteter som beslutar om vilka projekt som ska genomföras. Ansökan om forskning via PCBaSe ställs till referensgruppen, för närvarande via anna.pedersen@lihme.se

Aktuella och tidigare forskningsprojekt

Alla publicerade artiklar som använt NPCR som datakälla finns i Publikationslistan

Kontakt och support

Kontaktinformation för forskare som har frågor om variabler, datauttag för akademisk forskning:

Elin Axén, Registerhållare

Johan Styrke, Ordförande i gruppen för forskning och företagssamverkan