Dubbel/trippelterapi vid metastaserad prostatacancer.  Ny rapport på RATTEN

Sammanfattning

Nu finns en ny rapport på RATTEN som redovisar andelen av män med nydiagnostiserad prostatacancer med utbredd metastasering som erhållit dubbel/trippelterapi, dvs standardbehandling med ADT plus androgenhämmare (ARPi; androgen receptor pathway inhibitor) och/eller docetaxel.

Bakgrund

Nationella vårdprogrammet rekommenderar sedan 2018 dubbelterapi för män med nydiagnostiserad utbredd metastaserad prostatacancer för dem som förväntas tåla denna behandling. Anledningen är att dubbelterapi i randomiserade studier visats förlänga överlevnaden med cirka ett år i snitt bland dessa män.

Nyligen har visats att trippelterapi dvs ADT plus ARPi plus docetaxel ger ytterligare förlängd överlevnad. Därför rekommenderar nationella vårdprogrammet sedan 2024 trippelterapi för dem som förväntas tåla denna behandling.

Hur kan rapporten användas?

Den interaktiva rapporten gör det möjligt att se hur vanligt det är med olika typer av läkemedelskombinationer. Man kan välja att se resultat per region, per sjukvårdsregion eller hela Sverige. Dessutom kan man välja vilka år man vill undersöka och man kan se åren separat eller sammanslaget. Vidare kan man välja att undersöka andelen behandlade män i åldersgrupper, i grupper av Charlsons komorbiditetsindex (samsjuklighet) och/eller förväntad överlevnad baserad på ålder och två samsjuklighetsindex. Dessa nya indices har validerats på män med prostatacancer och ger en effektivare justering för samsjuklighet än Charlsons komorbiditetsindex.

Vad visar rapporten?

Rapporten visar att det skett en stadig ökning av andelen män som erhållit dubbelterapi sedan 2019. År 2023 erhöll 67% av dessa män dubbel eller trippelterapi. Det var en stor skillnad i andelen behandlade män i olika regioner. Slumpvariationen blir stor för små regioner men det fanns betydande skillnader även mellan de stora regionerna Skåne och Stockholm. Primärbehandling med docetaxel har enligt rapporten minskat dramatiskt. Denna behandling rapporteras av respektive enhet till NPCR så det kan finnas en viss underrapportering. 

Nya datakällor

Detta är första gången som en rapport på RATTEN baserats på data från ett annat hälsoregister än NPCR. För att undersöka andelen män som behandlats med ARPi användes uppgifter från Läkemedelsregistret om uttagna recept. Beräkning av förväntad överlevnad gjordes mha av ålder och samsjuklighetsindex som baserades på data i Patientregistret och Läkemedelsregistret. Data i dessa register var tillgängligt i forskningsprojektet PCBaSe RAPID där data i NPCR samkörts med hälsoregister på Socialstyrelsen. Dessa data har tidigare använts i flera vetenskapliga publikationer om användning och effekt av dubbelterapi vid prostatacancer (1,2,3).

Vad kan denna rapport ha för betydelse?

-Vi i styrgruppen för NPCR hoppas denna rapport ska stimulera kollegor att analysera den egna klinikens följsamhet till vårdprogrammet för prostatacancer säger Elin Axen, registerhållare.

Referenser

Senaste nyheterna

10.04.2025

Gleasonpoäng mer prognostiskt än gradgrupper

I en nyligen publicerad studie i Pathology, baserad på data från NPCR, så undersöktes skillnader...

07.04.2025

En tredjedel av männen upplever PSA-persistens eller återfall inom 10 år efter radikal prostatektomi

I en nyligen publicerad studie i JNCI, baserad på data från NPCR, så undersöktes förekomsten...

04.04.2025

Nyhetsbrev – senaste nytt från NPCR

Vi är glada att dela med oss till dig, som använder NPCR:s olika kunskapsstöd, av...