Skelettskintigrafi och datortomografi (DT) buk och har länge varit standardundersökningar för män med högrisk prostatacancer. En nyligen publicerad studie baserad på NPCR har resulterat i att Nationella vårdprogrammet (NVP) inte längre rekommenderar DT buk för män med högriskcancer enligt Cambridge Prognostic Group (CPG 4 med PSA<50).
Enligt Cambridge Prognostic Group delas icke-metastaserad prostatacancer in i fem grupper baserat på kliniskt T-stadium, Gleasongrad och PSA-nivå. Högrisk prostatacancer är indelad i två grupper; en lägre riskgrupp (CPG 4) och en högre riskgrupp (CPG 5). Den tidigare indelningen av högriskcancer omfattade ett bredare prognostiskt spektrum.
Studien som nyligen publiceras i Eur Urol Open Science omfattade drygt 19 000 män som alla var diagnostiserade mellan 2014-2019 med högrisk prostatacancer (lokalstadium T3 och/eller Gleason score 8–10 och /eller PSA≥ 20 ng/ml) och hade genomgått en DT buk och/eller skelettskintigrafi. Endast 4% av DT-undersökningarna av män med CPG 4 och PSA<50 påvisade regionala lymkörtelmetastaser. Motsvarande resultat för skelettskintigrafi var 6%. Data från studien har resulterat i ändringar av vårdprogrammet för prostatatcancer där alla män med högriskcancer, till skillnad från tidigare, inte rekommenderas att genomgå DT buk. Män med CPG 4 och PSA ≥ 50 ng/mL bör, liksom de med CPG 5, fortsatt genomgå både skelettskintigrafi och DT buk.