2023-11-02
Magnetresonanstomografi (MRT) av prostata har i randomiserade studier visat att färre män behövde biopseras, biopsier riktade med hjälp av MRT detekterade färre lågriskcancerfall men fler sannolikt kliniskt betydelsefulla fall (Gleason-summa ≥7) jämfört med systematiska biopsier av prostata. Huruvida dessa resultat kan uppnås i klinisk praxis har hittills varit okänt.
För att utvärdera om dessa resultat kunde reproduceras i en hel population undersökte vi alla PSA-prov, alla MRT och alla biopsier som togs i Region Jönköping november 2011–juli 2020. Sannolikheten för prostatabiopsi, biopsi utan cancer, fynd av lågriskcancer eller Gleason-summa ≥7 vid biopsi jämfördes före och efter införandet av MRT.
Resultatet visar att införandet av MRT ledde till att andelen biopserade män minskade med 16 procent, andelen män utan cancer vid biopsi minskade med 30 procent och andelen med lågriskcancer minskade med 53 procent. Däremot ökade sannolikheten för cancer med Gleason-summa ≥7 med 24 procent.
Våra resultat uppnåddes genom att vi följde de nationella riktlinjerna och att vi centraliserade prostatacancerdiagnostiken i Region Jönköping, så att de urologer som biopserade och de radiologer som bedömde MRT snabbt fick stor erfarenhet.
Sammanfattningsvis visar våra resultat att MRT som första steg i utredningen av män med förhöjt PSA ökar den diagnostiska precisionen på ett kliniskt meningsfullt sätt när denna verksamhet centraliseras och riktlinjer följs.
På NPCR.se finns nu information om hur NPCR:s process ser ut för att tillgängliggöra data...
I det här numret berättar vi om vad som är på gång inom NPCR och...
Den 18 september kl. 15:00 – 16:00 anordnar NPCR ett webbinarium om kontaksjuksköterskans och patientens...